Almás töltött fánk

  • Desszert
  • 8

Elkészítés

A tészta készítése:

Beleöntjük egy nagy keverőtálba a sót és a lisztet.  A közepébe mélyedést készítünk, és hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, valamint a langyos tejet. A tojást felverve adjuk a liszthez. 10 percen át dagasztjuk a tálban vagy egy konyhai munkalapon, egészen addig, amíg puha tésztát nem kapunk.  Hozzáadjuk a vajat, majd tovább dagasztjuk még 5 percig. Lefedjük a tálat egy konyharuhával, és körülbelül 2 órán át kelesztjük. Ekkorra a tészta a duplájára nő. 

A fánkok készítése:

Kiöntjük a megkelt tésztát egy enyhén meglisztezett konyhai munkalapra. A tésztából 8 kis kerek cipót formálunk, mindegyiket tapadásmentes felületű tepsire tesszük. Letakarjuk egy konyharuhával, majd ismét kelesztjük egy óráig. 

A fánkok sütése:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy ecsettel megkenjük a fánkok tetejét tojássárgájával, hogy sütésnél szép sárgára süljenek. Körülbelül 15 percig sütjük, a sütési idő felénél megfordítjuk. Amint aranysárgára sültek, kivesszük a sütőből, és egy rácsra tesszük hűlni. 

Tortanyomó vagy egy hosszú díszítőfejű nyomózsák segítségével megtöltjük a kisült fánkokat almaszósszal. 

Megszórjuk a fánkokat porcukorral, majd tálaljuk!

 

Recept nyomtatás