Epres pite

  • Desszert
  • 6

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat). Egy konyhai munkalapon elkeverünk 250 g lisztet, a felvert egész tojást, 80 g cukrot, egy csipet sót és 100 g felkockázott vajat.

Jól összedolgozzuk, egészen addig, amíg homogén tésztát nem kapunk. Fóliába csomagoljuk, majd hűvös helyre tesszük egy órára.

Ezt követően kivesszük a fóliából és nyújtófával kinyújtjuk a tésztát, majd egy sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük. 15 percig sütjük. 

Közben elkészítjük az alapkrémet: elkeverjük a tejet és a zselatint, majd kis lángon melegítjük, és hozzáadjuk a vanília rudat. 30 másodpercig forraljuk ezt a keveréket, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni. 

Egy keverőtálban elkeverjük a 2 tojás sárgáját, a 100 g cukrot, majd 30 g lisztet. Ráöntünk egy kevés langyos tejet, és csomómentesre keverjük.

A keveréket egy lábasba öntjük, és tűzre téve állandó keverés mellett besűrítjük. Ezután hagyjuk kihűlni.

Megmossuk az epreket, levesszük a szárukat, és félbevágjuk.

Az omlós vajas tésztára öntjük a hideg alapkrémet. Kirakjuk az eperdarabokkal. 

Jól lehűtve fogyasszuk.

Ezeket a tortácskákat esetleg díszíthetjük friss mentalevelekkel vagy friss bazsalikommal is.

 

Recept nyomtatás