GYIK

< nincs >

K

Mi a pasztörizáció?

V

A pasztörizáció egy hőkezelés, amelynek fő célja, hogy kipusztítson olyan nem kívánt mikroorganizmusokat, melyek kifejlődhetnek, amíg a terméket tárolják. A tejtermékeket 72°C és 85°C között hevítik 5-20 másodpercig. A pasztörizált termékeket a hűtőszekrényben kell tárolni és a lehető legrövidebb időn belül elfogyasztani.

K

Melyik sajtnak van a legmagasabb kalcium tartalma?

V

Azok a sajtok, amelyek sok tejjel készülnek, amelyek keményebbek és tömörebbek. A préselt sajtoknak van a legmagasabb kalciumtartalma. Egy 30 g-os Ementáli sajt, egy átlagos felnőtt napi kalciumbevitelének egy harmadát tartalmazza.  A soron következő sajtok a kékpenészes sajtok (Roquefort...) és a lágy sajtok, mint a Camembert. Fontos, hogy sokféle sajtot fogyasszunk, mivel ezáltal biztosítjuk a legoptimálisabb tápanyag bevitelt és egyúttal többféle ízt is variálhatunk.

K

Milyen sajt fogyasztható laktózérzékenység esetén?

V

A laktózérzékeny emberek nem tudják megemészteni a a tejcukrot, mivel nem rendelkeznek a laktáz enzimmel. Idős, vagy régóta érlelt sajtok kevés, vagy szinte semmi laktózt nem tartalmaznak (az érés és száradás során eltávozik, vagy szétesik). Ennek köszönhetően a laktózérzékenyek egész nyugodtan fogyaszthatják anélkül, hogy problémát okozna.

K

Hány éves korban adható sajt a babának?

V

Nyolc hónapos korú babának már adhatunk sajtot vagy reszelt formában a kezébe adva egy két csíkot, vagy levesbe. Kicsit nagyobbak már kaphatnak egy - egy szeletet is valamelyik puha sajtból. A kérget minden esetben vágjuk le.

K

Fogyókúra alatt fogyasztható sajt?

V

Mindenképpen! A fogyás érdekében ellenőrizni kell a zsír fogyasztást, de a zsír bevitelt teljesen nem lehet megszüntetni. Ezen felül biztosítani kell a megfelelő ásványanyag és vitamin egyensúlyt is. A sajt tökéletes választás a megfelelő kalcium bevitelre. A sajtot úgy kell kiválasztani, hogy lehetőleg magas kalcium tartalma legyen, naponta kis adagot fogyasszunk és egészítsük ki más sovány tejtermékkel. Ezzel a módszerrel maximális kalciumforráshoz jutunk és a zsírbevitelt is csökkentjük.

K

Hogyan kell a sajtot tárolni?

V

Felbontás után, ideális esetben az eredeti csomagolásban vagy celofánban kell tárolni. Ezáltal a sajt megtartja az aromáját, ízét és megelőzzük a baktériumok bejutását. Az egyesével becsomagolt sajtokat egy műanyag tárolóedénybe is tehetjük, mely még jobban megőrzi a frissességüket. A sajtokat a hűtőszekrényben kell tárolni általában 4°C és 6°C között.