HOGYAN VÁGJUK FEL A SAJTOT?

 

A sajt felvágásakor be kell tartanunk bizonyos aranyszabályokat, hogy jól érezhessük a sajt minden zamatát és ízét.A sajt felvágási módja a sajt formájától függ. Úgy kell felvágni, ahogy a sajtmesterek teszik!    
Első szabály: jól megélezett, fogazatlan kést használjunk. Továbbá, minden sajttípus felvágása után tisztítsuk meg egy kenyérdarabkával, hogy a sajtok ízei ne keveredjenek.

A kerek vagy négyszögletes sajtokat, mint a camembert vagy a pont l’évêque, a tortához hasonlóan, a közepéből kiindulva kell felvágni, így háromszög alakú szeleteket kapunk. Ha vékony sajttípusról van szó (mint a coulommiers stb.) ne vágjuk le kapott háromszög hegyét, más esetben (mint a pl. petit basque-nál) a vastagodás irányában levághatjuk a sajtháromszög hegyét is.

Ami a téglalap alakú sajtokat illeti, mint pl. a brique, ezeket párhuzamosan, a rövidebbik oldaluk mentén kell felszeletelni. Ha mégis hegyes szöget szeretnénk, vágjuk fel átlós irányban.

Végül a háromszög alakú sajtoknál (mint a brie vagy a rokfort, amit „csúcsos sajtnak” is hívnak), ezeket nyelvekre, darabokra vagy legyező alakra is vághatjuk.

 

Csak néhány tanácsot kell tehát megszívlelnünk, és a legnagyobb sajtkészítőkhöz is méltó lesz a sajttálunk!

Többi cikk