Rakott palacsinta

  • Főétel
  • 4

Elkészítés

A spárgát mossuk meg, egy krumpli hámozóval pucoljuk meg a szárát és vágjuk karikákra, a hegyét pedig tegyük félre. Sós vízben 10 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni.

 

Készítsük el a tésztát: olvasszuk fel a vajat. Egy tálban verjük fel a tojást, adjuk hozzá a sót és a hűtött vajat, majd végezetül a lisztet és a tejet. A tésztát ezután egy órára tegyük félre pihenni.

 

Közben készítsük el a besamelt: egy lábasban forraljuk fel a tejet. Egy kis serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet és óvatosan keverjük össze.

Ha a tej már forró, azonnal fogjunk hozzá a rántás (vajból és lisztből áll) elkészítéséhez, és azonnal keverjük össze habverővel, ügyelve hogy ne csomósodjon össze: főzzük tovább, így a keverék szinte azonnal besűrűsödik. Még egy pár percig főzzük, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, ízesítsük szerecsendióval, majd vegyük le a tűzről. A besamelhez adjuk hozzá a spárga egyharmadát, majd egy botmixerrel verjük fel, így egy zöld és homogén krémet kapunk.

 

Most pedig készítsük el a palacsintát: egy teflonserpenyőt kenjünk ki vajjal, melegítsük meg (de ne túl forróra) majd öntsük rá egy kanál tésztát, majd ezt követően forgassuk úgy a serpenyőt, hogy a tészta a serpenyő teljes felületét befedje. Közepes lángon pár percig süssük, majd fordítsuk meg, és még egy percig süssük ezt az oldalt is. A többi palacsintát is ugyanígy készítsük el (összesen 4-5 darab, a serpenyő átmérőjétől függően). Töltsük meg a palacsintákat: néhány szelet brie, pár szelet szalonna és néhány szelet spárga. Csukjuk össze, tegyük egy tepsibe és fedjük le spárgás besamellel és a Parmigiano Reggiano sajttal. Kb. 180°- os sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Tálalás előtt egy pár percig hagyjuk kihűlni (ha az étel túl forró, akkor az aroma egy része elvész, tálalás előtt jobb megvárni, amíg egy picit kihűl).

 

Recept nyomtatás